Materiale folosite

Vascoza sau matasea artificiala

Foarte multe dintre noi au o impresie eronata despre vascoza. Eu personal o iubesc, si ca sa ajungeti si voi sa o intelegeti, cele ce aveti impresia ca este un material sintetic de proasta calitate, am zis sa scriu explicit despre ea, ce este ea si de ce o consider minunata.

Vascoza nu este un material sintetic ci un material ARTIFICIAL, adica este obtinuta prin modificarea polimerilor naturali (=substanta compusa din masa moleculara mare) iar pentru elasticitate aceasta poate fi combinata cu fibre elastomere (elastan, lycra etc).
Vascoza se mai numeste si reyon (in America) sau matase artificiala. Aceasta este constituita din macromoleculele de celuloza aproape pura cu un grad de polimerizare mai mic decat al celulozei din bumbac si cu o rezistenta mecanica mai scazuta. Fibrele de vascoza sunt mai hidrofile decat cele din bumbac.
 
Adica, mai pe romaneste, vascoza este obtinuta prin proces chimic de prelucrare a foilor de celuloza din lemn, absoarbe foarte bine umiditatea si isi pastreaza forma chiar si dupa multe spalari.
 
Ca atare vascoza este mult mai apreciata decat bumbacul deoarece:
* este mult mai elastica si rezistenta
* isi pastreaza forma si culoarea, nu se deformeaza
* nu se sifoneaza usor si se calca la temeperatura mica
* nu zgarie si nu deranjeaza la purtare
* absoarbe mai multa umiditate, nu veti simti ca ati transpirat
* asigura un confort mai bun la purtare
* tuseu fin si elegant
* este moale si vaporoase, permite trecerea aerului prin tesatura
 
Toata aceasta analiza m-a convins pe mine si pe echipa mea ca vascoza este materialul perfect pentru tinutele de vara toride.